СТРАНИЦИ

Инициатива за закрила на обектите на интелектуална собственост

Патентното ведомство на Република България популяризира начинание на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) по отношение подпомагането процеса по изработване на стратегии за интелектуалната собственост за академичните и изследователските организации.
Инициативата се състои в публикуване на уеб страницата на WIPO , на която е достъпна база от данни относно ефективни модели за разпространение на знания за правната закрила на индустриалната собственост и иновационната дейност, тяхното запазване и оползотворяване. Внимание се обръща на показатели за оценяване на научноизследователска дейност. Акцентът пада и върху ползите от международното сътрудничество и членуването в организации в областта на интелектуалната собственост. Представени за възможности за създаване на търговски дружества за целите на стопанската реализация на резултати от научни изследвания и обекти на интелектуалната собственост. На правната закрила на патентите за изобретения, марките, промишления дизайн, полезните модели, топологията на интегралните схеми е посветен отделен раздел.
Глобалната информационна мрежа на СОИС включва над 300 служби в 188 държави. В България тя се представлява от Патентното ведомство в качеството му на национален държавен орган за закрила на обектите на индустриалната собственост. Уеб страницата е достъпна на английски, руски, френски, испански език.